9,0
17.140 beoordelingen
Terug naar overzicht
Bart-en-Annelouc-Land-cruiser-bergen-uitzicht.jpg

Avontuur en The Toyota Way

De levenslessen van Bart en Annelouc

Het grote avontuur van Bart en Annelouc zit er bijna op. In 19 maanden verkennen ze met Ted de trouwe Toyota Land Cruiser niet alleen Europa, maar ook delen van de Kaukasus en het Midden-Oosten. Wat heeft deze reis hen gebracht? Hoe verandert zo’n bijzondere reis hun gevoelens voor Toyota? En welke Japanse wijsheden uit de Toyota Way filosofie herkennen ze?

Bart-en-Annelouc-voor-Land_Cruiser.jpg
Even terug in de tijd: hoe is dit avontuur ontstaan?

Annelouc: “Het begon met een groot vel papier, dat we thuis aan de muur van onze slaapkamer hebben opgehangen. Daarop schreven we al onze gedachten, dromen en ambities. We genoten van ons werkende leven, maar het eist ook veel van ons. In Japan noemen ze dat mura, ofwel ‘hollen of stilstaan’. Vandaar ons plan: de natuur in, nieuwe ervaringen opdoen en andere culturen leren kennen. Daar worden we echt gelukkig van. Vanaf dat punt zijn we heel bewust keuzes gaan maken en hebben we ons drie jaar lang optimaal voorbereid.”

Hoeveel van jullie reis was vooraf gepland?

Annelouc: “In grote lijnen hadden we een route en reisduur bepaald. Tegelijk hebben we heel bewust ruimte gelaten voor nieuwe ontdekkingen. En hoe goed je je ook voorbereidt, uiteindelijk lopen er altijd dingen anders. Soms is dat ook juist de bedoeling. Onderweg hebben we heel bewust tijd en ruimte genomen om bijzondere ontmoetingen, vriendschappen en samenwerkingen te zien ontstaan. Zo zie je dat, ongeacht waar op de wereld je bent, je altijd in contact kunt komen met mensen en bedrijfjes met wie je raakvlakken hebt. Daar zijn de mooiste dingen uit voortgekomen.”

Bart-en-Annelouc-hond-bergen.jpg
Bart-en-Annelouc-huisje.jpg
Kun je een voorbeeld geven?

Bart: “In Spanje kregen we via het platform Workaway contact met Antonio. Die bleek slechts 50 kilometer verderop te zitten. Op het domein rondom zijn chozo, een prachtig Spaanse stenen huisje, hebben we een irrigatiesysteem bedacht en aangelegd voor zijn moestuin. Ook konden we hem ondersteunen bij zijn bedrijfsvoering. We zagen namelijk: dit was niet zomaar een bedrijfje, maar een levende familiegeschiedenis, een goed verhaal. Als daar iets moois uit kan groeien, dragen we daar graag een steentje aan bij. Deze uitwisseling vonden wij enorm inspirerend. En zo zie je: als je elkaar de vrijheid geeft, kunnen de mooiste dingen ontstaan.”

Toyota streeft naar oplossingen voor de lange termijn

Bart: “Wij ook. Als je dingen doet met volledige aandacht en toewijding, dan kun je jezelf veel onnodig werk besparen. Toen onze Land Cruiser in Turkije spanning verloor in één van de banden, hebben we dat probleem tijdelijk verholpen door hem weer op te pompen. Als we goed hadden gekeken naar de oorzaak van het probleem, dan hadden we de spijker in de band ontdekt. Een wijze les achteraf: het kostte ons meer tijd dan wanneer we het in één keer goed hadden gedaan.”

Bart-en-Annelouc-woestijn-zand.jpg
Bart-en-Annelouc-hike-top-van-de-berg.jpg
Bewust keuzes maken dus?

Annelouc: “In Zuid-Turkije besloten we om een drie weken durende wandeltocht te maken. We parkeerden de auto naast een hotel, maar al bij vertrek voelde dat toch niet helemaal goed. In die dagen ontstond onrust in heel Turkije en gedurende onze wandeltocht groeide die onrust in ons hoofd. Op een besneeuwde bergpas besloten we om snel terug te keren naar Ted. Wonderbaarlijk: in no time konden we meeliften met een vrachtwagenchauffeur, die vervolgens voor ons de juiste bus aanhield. Kortom: binnen enkele uren waren we terug bij Ted. Dat had zo moeten zijn, denk ik.”

Toyota predikt heijunka, oftewel ‘het vinden van balans’

Annelouc: “Als de basis op orde is, kun je makkelijker incasseren en improviseren. Het geeft zekerheid als je in afgelegen gebieden op pad gaat met voldoende eten, water en brandstof. Is dat niet geregeld, dan veroorzaakte dat soms onrust. Dat merk je als er iets spannends gebeurt waar je je volledige aandacht bij nodig hebt, zoals een politiecontrole of een enthousiaste local die je thuis uitnodigt. Als we dan niet helemaal op elkaar afgestemd waren, gingen we nat en zeiden we precies de verkeerde dingen. Dan was de balans even zoek.”

Bart-en-Annelouc-huisje-binnenkant.jpg
Bart-en-Annelouc-sta-plek-hangmat.jpg
Wat hebben jullie geleerd over Toyota?

Bart: “Aan het begin van ons avontuur hebben we bewust en rationeel gekozen voor Ted, onze Toyota Land Cruiser. Hij is namelijk robuust, betrouwbaar en duurzaam. Maar nu we ondertussen zo ver zijn gekomen, hebben we ook een emotionele band opgebouwd. Als je ziet hoeveel ervaringen we tijdens deze tocht hebben opgedaan, de inspiratie die we hebben gekregen, de lessen die we hebben geleerd. Daar heeft Ted ons allemaal naartoe gebracht.”

Welke associaties hebben jullie nu bij Toyota?

Bart: “Toyota helpt het onmogelijke mogelijk te maken: Start Your Impossible. Toen we onze voorbereiding begonnen, wisten we niet hoe we dit avontuur waar konden maken. Toch is dat ons gelukt: met kleine stapjes en bewuste keuzes hebben we drie jaar alles gedaan om goed voorbereid op pad te gaan. Onze Toyota blijkt ook nog eens een duurzame, waardevaste investering. We voelen ons echt ambassadeur van Toyota. Onderweg merk je snel een klik met andere Toyota rijders, we zwaaien altijd naar anderen in hun Land Cruiser of Hilux.”

Bart-en-Annelouc-Land-cruiser-uitzicht-kraters.jpg

Toyota heeft een sterke eigen visie op productie en bedrijfsvoering: de Toyota Way. Deze aanpak heeft zich inmiddels bewezen en wordt in talloze managementboeken geprezen. Zo komt het dat velen via de Toyota Way de kernwaarden van een van de grootste autofabrikanten ter wereld kennen en zelfs overnemen.

Volg Bart & Annelouc Meer info over de Land Cruiser Inschrijven Toyota nieuwsbrief